Het verschil tussen Jezus en religie?

Veel mensen denken dat we, om God te dienen en naar de hemel te gaan, we heel erg ons best moeten doen om een beter mens te worden. Met andere woorden : als ik heel erg mijn best doe, ben ik op een gegeven moment goed genoeg en dan zal God mij wel accepteren.

Dat is wat mensen ertoe brengt om heel godsdienstig te worden en zichzelf allerlei dingen op te leggen.

Maar dat is niet wat Jezus leerde. God wil iets heel anders van ons, namelijk dat we erkennen dat we van onszelf nooit goed genoeg zijn om de hemel te “verdienen”, omdat het probleem veel dieper zit. Het zit in ons hart. Er is een nieuwe geboorte nodig van binnenuit.

Wat we als mens nodig hebben is vergeving. Vergeving van God voor wie we werkelijk van binnen zijn. Het is minder mooi dan we anderen willen doen geloven. En God heeft die vergeving mogelijk gemaakt door de rechtvaardige straf die wij verdiend hebben op Jezus Christus te leggen toen Hij stierf aan het kruis. Als we dat erkennen en we geloven met ons hart dat Jezus dat voor ons persoonlijk gedaan heeft, dan gebeurd er iets bijzonders. We worden van binnen nieuw gemaakt !

Dan leren we Jezus echt kennen , want door het geloof komt Jezus in ons wonen en worden we een kind van God.

Een vergelijking : er is een roestige oude auto. Hij ziet er niet uit en komt niet door de APK. De oplossing is niet om de auto te schuren en te plamuren en er een laagje strakke lak overheen te spuiten zodat hij er weer als nieuw uit ziet. Want daaronder is hij nog steeds doorgeroest. Er moet een hele nieuwe auto komen!